Æblehaven OG Rønnebærparken
De to almene boligbebyggelser, Æblehaven og Rønnebærparken, ligger i forlængelse af hinanden med fælles bygningsstruktur. Som led i en gennemgående renovering, hvor lejligheder bliver sammenlagt, tagboliger tilført, tilgængelighedsboliger etableres og facader fornyes, har vi bidraget med en omfattende opgradering af de bolignære uderum.
Efter renoveringen vil boligbebyggelserne fremstå med et mere homogent facadeudtryk, som komplimenteres af et landskab med helhedsskabende greb i forening med lokale særpræg.
Bedre forbindelser til omgivelserne og fokus på fællesskabsorienterede uderum
Som led i den gennemgående renovering har vi bidraget med en opgradering af de bolignære uderum i Æblehaven og Rønnebærparken, hvor vi gennem konkrete løsninger opnår en bedre udnyttelse af kvaliteten i de grønne fællesarealer. Løsningerne er blevet udvalgt i en inddragelsesproces med bebyggelsernes beboere, som efter renoveringen vil opleve, at udearealernes rekreative værdi og anvendelighed er blevet meget større – til glæde for beboerne selv og for besøgende i boligbebyggelserne.
Visionen for Æblehaven og Rønnebærparken er at åbne landskabet op, så der skabes en bedre kontakt til omgivelserne samtidig med, at der er fokus på rum for fællesskaber. Vi har bl.a. etableret en række små bypladser, som griber fat i omgivelserne og åbner op til bebyggelsernes indre rum. Bypladserne tilbyder opholdsmuligheder og skaber en frodig invitation ind i de to bebyggelser. Bypladserne er linket til grønne kiler mellem boligkarréerne, som alle rummer fælles ophold samt lege- og aktivitetsanlæg. Tilsammen udgør bypladserne og de grønne kiler bebyggelsernes nye, offentlige mødesteder. Kilerne har hvert sit aktivitetstema, hvilket tydeliggøres af karaktergivende træplantninger, som skaber dynamik og lokal identitet og styrker orienteringen i bebyggelsen.
Robuste uderum indrammer om små og store fællesskaber
Sammenhængen i Æblehavens og Rønnebærparkens uderum understøttes af genkendelige og robuste materialevalg, med variation i udformning og anvendelse. Med enkle, arkitektoniske principper har vi skabt trædæk og siddekanter samt valgt materialer, der giver et helstøbt indtryk. Og vi har tilført en større variation i beplantningerne, som styrker biodiversiteten og giver et frodigere og mere oplevelsesrigt udtryk.
Vi har opgraderet beboernes terrasser med nye belægninger, afskærmning med hegn og klatreplanter samt lavere hække, der giver sigtbarhed og inviterer til en nabosnak. Ud for bebyggelsernes fælleslokaler etablerer vi nye, store fælles terrasser, der giver mulighed for at samles i større selskaber.
I gårdrum opsamles vand fra tage og belægninger i et stringent system af vandrender og kantede regnbede. Vandrender og bede følger nyanlagte ankomstarealer, og afgrænser stier ind mod de indre gårdrum. Langs facader plantes der busk- og staudebede, som byder beboerne velkommen med årstidsvariation i farver og duft. Inde i gårdrummene etableres der rumskabende beplantninger, som tilfører mindre nicher for ophold og leg.
Beboerhaver afskærmes mod det offentlige rekreative anlæg med et forløb af småbakker, beplantet med en vild karakter af træer og buske i en bund af enggræsser og urter, der skaber en kontrast til de mere stringente beplantninger og ankomstarealer i de indre gårdrum og mod parkeringsarealer.
Sammen med totalrådgiver Arkiplus har vi stået for ansøgning til Landsbyggefondens Infrastrukturpulje og helhedsplanen, der danner grundlag for udførselsprojekterne i både Æblehaven og Rønnebærparken, som vi i samme team har udviklet. Ved at køre helhedsplanen for de to boligbebyggelser sideløbende sikres forbindelser, sammenhæng og fælles identitet samt kobling til omgivelserne.
LOKALITET: Roskilde
BYGHERRE: Boligselskabet Sjælland
SAMARBEJDE: Arkiplus, Terkel Pedersen Rådgivende Ingeniører
YDELSE: Dispositionsforslag, projektforslag, myndighedsprojekt, hovedprojekt, fagtilsyn, fondsansøgning til Landsbyggefonden
PÅBEGYNDT: 2017
AREAL: 90.000 m²