ENGLANDSPARKEN

revitalisering af amagers lokale åndehul

 
 

Englandsparken er et grønt åndehul og udflugtsmål for nærområdets beboere. Med respekt for det eksisterende og forståelse for fremtidige behov tilføjer vi nyt liv og større tryghed til stedet.

Indrammet som en trekant mellem Englandsvej, Irlandsvej og Sundby Idrætspark ligger den grønne park. Parken er kendetegnet af modernismens minimalistiske træk og ideer om at danne grønne rum til rekreative aktiviteter og pauserum for byens liv.

I renoveringen har vi fokus på øget tryghed, rum til flere, samt genanvendelse af materialer. Vi har samarbejdet med blandt andet Kulturpiloterne og Elverdal, som har udviklet parkens legefulde inventar.

 


Lokal forankring igennem lokale børns finurlige figurer og projektudviklingsgruppes ideer og ønsker

Sammen med Områdefornyelsen, Kulturpiloterne, Tormod Tegner,  blev der afholdt en børneworkshop i Englandsparken, hvor nabolagets børn var inviteret. Til workshoppen oplevede og udforskede børnene parken, med øjne på træerne og glimtede diskokuglerne i solens lys. Dernæst fandt børnene på fantasifulde, finurlige figurer som de legede og befolkede parken med. De tegnede figurerne Blækse, Peter Svampe finne, Power pindsvin, Pitshaj, Kong Sky og mange flere. Disse blev startpunktet for den nye legeplads og afsæt i Elverdals kommende streger. Disse figurer står som skulpturelle legefigurer, uden at forstyrre udsyn til parkens hjerte den store, grønne plæne.

En projektudviklingsgruppe har fulgt projektet fra start til slut. Gruppen af lokale beboere har været med til at prioritere hvor projektets nedslagspunkter skulle fokuseres. Den lokale forankring og viden om parkens dagligdagsbrug, har været med til at skabe funktioner og rummeligheder som nærområdet ønsker. 

 

Plads til fællesskaber

Den nordlige spids fungerer som parkens nordlige hovedindgang, mens mindre sekundære indgange ligger på siderne. Parken er bygget op omkring en symmetri fra læhuset i syd og til hovedindgangen i nord. Alle indgange til parken får en opgradering af større eller mindre grad, for at skabe en varm velkomst til parken. Særligt den nordlige indgang og sydlig indgang gennemgår tiltag som trækker de besøgende ind i de grønne omgivelser.

Mod syd findes parkens aktivitetsområde, der fungerer som parkens programmerede og aktive mødested. Her findes det murede læhus med de runde vinduer. Befæstede arealer kanter sig med forskellige vinkler af brostenskanter og skaber rammen om lege- og opholdsområderne. De befæstede arealer og legeområder fremstår i dag triste og nedslidte. Med afsæt i den eksisterende geometri, renoveres aktivitetsområdet til igen at blive et stærkt fællesrum med plads til leg og ophold.

Vi arbejder med enkle, stærke greb med fokus på genbrug af materialer og plads til finurlige detaljer. Ved aktivitetsområdet bliver en nedsænket scene en ny, samlende opholdsplads foran læhuset. Her kan større samlinger, teaterforestillinger, løbehjulsleg eller loppemarkedet finde sted. Læhusets centrale placering rammes ind af et klinkebånd og murskiver der skyder sig op fra befæstelsen. Murskiverne skaber uformelle opholdsmuligheder og rammer det centrale rum ind. På siderne kommer man ud til de finurlige legepladser. I samarbejde med Elverdal har vi skabt en unik, identitetsskabende legeplads, som tager afsæt i lokale børns fantasifulde tegninger. Legeområderne brydes ned af linjer af flerstammede træer, som til sammen danner mindre rummeligheder. De lave, flerstammede træer danner kontrast til de store, eksisterende piletræer som ligger spredt rundt omkring aktivitetsområdet.

Genbrug og bæredygtighed skaber varme ankomster og rekreative ophold

I kontrast til den stærke geometri ved det sydlige funktionsområde, løber bugtede promenadestier i randen mellem ’skov’ og åben græsplæne, som er parkens midte. De sekundære indgange kobler sig på promenadestierne og leder de besøgende rundt i parkens stiforløb.

Den nordlige indgang samt arealer af aktivitetsområdet renoveres med genbrugsklinker fra Københavns kommunes genbrugsstation på Selinevej. Her har vi udvalgt klinker til projektet og tegnet detaljer på baggrund af de klinkemængder vi havde til rådighed. På denne måde har vi fået varme, gode materialer, samt givet nyt liv til klinker der enten har været et restprodukt eller haft et tidligere liv i et andet projekt. I fremtiden kan man gå på opdagelse i klinkebelægningerne i projektet og se forskellige farvenuancer og størrelsesvariationer.

 

LOKALITET: Amager
BYGHERRE: TMF, Københavns Kommune
PÅBEGYNDT: projekt: 2022 / anlæg: 2024
AREAL: 30.000 m²
SAMARBEJDE: Elverdal
YDELSE: Idéoplæg, projektforslag, hovedprojekt, tilsyn

 

Igennem flere workshops har børne-brugerne givet input til og været med til at udvikle ideer til, hvordan legepladsens elementer skal se ud og hvad de forskellige legeredskaber skal kunne.

 

Foran Læhuset ligger en ny nedsænket scene, hvor der bliver plads til at danse, stå på rulleskøjter eller mødes med vennerne

 
 

Projektet anvender i høj grad materialer fra København kommunes materialedepot og i videst mulig omfang bevares Englandsparkens eksisterende beplantning.