FLORA ITALICA
UDSTILLING OM REJSENDE, ITALIENSKE PLANTEFRØ

 

Fragten af Thorvaldsens skulpturer fra Rom til København afstedkom i sin tid en spiring af ukendte planter ved museet, fordi skulpturerne var emballeret med frøfyldt hø. Kunstneren Crystal Bennes genoplivede denne glemte spiringshændelse ved Thorvaldsens Museum, der fandt sted for omkring 180 år siden, med værket Thorvaldsen’s Weeds til sommerudstillingen Flora Italica i 2023. Værket blev til på baggrund af kunstnerens egen research og med sparring fra eksperter på tværs af fag. Vi har haft fornøjelsen af at bidrage til projektet med vores ekspertise.

Da Thorvaldsens Museum blomstrede op

Crystal Bennes forudgående grundige undersøgelser af arterne fra spiringshændelsen, der var delvist bevaret på herbarieark i KU’s samling samt i form af frø fra de originale transportkasser, som endnu fandtes på Thorvaldsens Museums loft, mundede ud i realiseringen af blomsterværket Thorvaldsen’s Weeds, der kunne opleves på museet fra juni til september 2023.

I et stort bed, omkransende Bertel Thorvaldsens grav, dyrkede den amerikanske kunstner Crystal Bennes en mangfoldighed af vilde urter frem, der svarede til engfloraen omkring Rom på Thorvaldsens tid. Fem andre samtidskunstnere – danske Camilla Berner, Rune Bosse og Karin Lorentzen, italienske Leone Contini og svenske Åsa Sonjasdotter – havde installeret hvert sit plantekunstværk i museets sale og korridorer. Disse var placeret imellem Thorvaldens Skulpturer og skabte et særligt møde mellem fortidens og nutidens kunst – bundet sammen af planterne.

 

LOKALITET: København
BYGHERRE: Thorvaldsens Museum
PÅBEGYNDT: 2023
AREAL: 400 m²
SAMARBEJDE: Chrystal Bennes, TagTomat, Gentræ
YDELSE: Faglig rådgivning

 
 
 

Det forvildede sat i ramme

Bedet blev holdt sammen af en ydre ramme bestående af sammensatte egesveller fra en nedrevet bygning på Jagtvej i København. Disse var kammet sammen med allusioner til museets mosaikgulve. 50 m3 jord blev med kran hejst over taget og ind i atriumgården, hvor et hold frivillige studerende fra Københavns Universitet, Det Kongelige Akademi og Roskilde Tekniske Skole stod parat. De studerende bidrog bl.a. til samlingen af rammen og nedgravning af slanger til drypvanding. Jorden blev udvalgt på baggrund af forskellige prøvespirringsforsøg.

Naturens sanselige flimmer

Den tilfældighed, de forvildede urters frø blev spredt med for omkring 180 år siden, blev imiteret af Bennes, da hun en dag i april 2023 håndsåede bedets frøblanding. Resten blev overladt til tiden, tilfældigheden og naturens egne kræfter. Først på sommeren begyndte engduften at brede sig og de allerede italienske islæt på museet blev suppleret med yderligere en sanselig dimension. Bedet begyndte at summe af insekters aktivitet og stod i hele sit udtryk som en levende, utæmmet kontrast til museumskroppens symmetri. Samtidig stod værket frem som en naturæstetisk kommentar i sin krydsning af kultur og natur og i relation til spørgsmålet om hjemmehørende arters betydning i et foranderligt, varmere klima.

 Thorvaldsen’s Weeds er blevet genopbygget på Det Italienske Kulturinstitut i København, hvor det nu kan opleves.