Hørgården
NYE FORBINDELSER OG GRØNNE UDERUM VÆVES SAMMEN

 

Hørgården blev som bygget som montagebyggeri i 1960’erne – og er en del af Urbanplanen. Nu bliver Hørgårdens udearealer omdannet med nye grønne forbindelser, med plads til fællesskaber for både børn og voksne. Omdannelserne sker som en del af to store projekter; Et infrastrukturprojekt, der forbedrer stiforløb og et afkoblingsprojekt, der skal separere regnvand fra spildevand. De to projekter bliver løst i sammenhæng og er tænkt som en helhed, der skal klimasikrer Hørgården i fremtiden samt givet det frisk frodigt pust og en styrket følelse af tryghed til området.

En fortælling om hør

Området, hvor Hørgården ligger, har tidligere været brugt til både dyrkning og bearbejdning af hør. Vi har benyttet denne fortælling om hør til at udvikle det nye stiforløb, kaldet Hørstien. Hørstien er den nye grønne hovedforbindelse på tværs af boligområdet og er skabt med afsæt i brugerinddragelse og beboernes ønsker. På Hørstien lægges et gulv af teglklinker, der symboliserer selve det vævede hørstof. Pladserne langs hørstien er inspireret af processerne, som hørplanten gennemgår fra plante til stof. Fra først ’vejring’ og sidst ’hegling’. Langs Hørstien vokser der hørplanter og andre blomstrende planter, med fokus på biodiversitet og variation hen over året.

LOKALITET: Urbanplanen, København S
BYGHERRE: KAB/3B
PÅBEGYNDT: 2018 (udførelse 2023)
AREAL: 8 ha
SAMARBEJDE: AI Arkitekter & Ingeniører
YDELSE: Dispositionsforslag, projektforslag, forprojekt, udbudsprojekt, udførelsesprojekt, projektopfølgning, byggeledelse, fagtilsyn

 
 
 

Redskaber til at skabe liv

I projektet har vi arbejdet med tre værktøjskasser, som fokuspunkter til at udvikle Hørgårdens potentialer.

Vandets vej
Fremover bliver regnvandet synligt på terræn, i det der kaldes for LAR-løsninger. Ved at føre regnvandet på terræn kan der komme andre former for dyreliv og beplantning. Derudover hjælper det også i forhold til at belaste kloaksystemet mindre.

Biodiversitet
Projektet fremmer biodiversitet ved brug af blandt andet hjemmehørende arter, sten, kvashegn, blomstrende urter og højt græs, samt fugtige områder med regnvand. Dele af projektet er blevet til igennem brugerinddragelse, hvor beboerne har deltaget i planteforsøg og plantevalg. De udvalgte planter er blandt andet gode for sommerfugle og fugle som gærdesmutte og løvsanger, arter der allerede findes i det nærliggende naturområde Amager Fælled.

Det sociale
Projektet skal skabe stemning, tryghed, lokal identitet og rekreative rammer om fællesskaber. Hørgårdens beboere har været engageret i forskellige workshops og er kommet med rigtig mange gode idéer til de nye udearealer, som er indarbejdet i projektet.

 
 
 

Syrenstien og genbrug

Hørstien møder den nord-sydgående sti kaldet Syrenstien. Langs denne sti bliver de eksisterende klippede græsplæner omlagt til blomstrende plæner med syrenbuske og rumskabende elementer som fx kvashegn og mindre terrænbakker. Den nye belægning på syrenstien bliver kombination af teglklinker og beton med et lavere CO2aftryk, samtidigt arbejder vi med at genbruge bundopbygning af knuste betonfliser fra de tidligere p-pladser.

 Tryg passage til skole

Hørgården indrammes af parkeringspladser og her dominere bilerne. Ved at ændre kørselsmønsteret på p-pladserne skaber vi to grønne passage med plads til ophold og balanceleg. Den ene passage kaldes Skolepladsen, fordi den skaber en tryg og grøn forbindelse til Brydes Allé og til Peder Lykke Skolen. Passagen har karakter af at være både en plads med ophold og trædestier, blomstrende træer samt en flot adgangssti til og fra Hørgården.

Hørgården er et eksempel på, hvordan afkoblings- og infrastruktur projekter i almene boligselskaber kan give merværdi til beboerne i form af æstetiske og funktionelle løsninger, der forbedrer mangfoldigheden af liv i bebyggelsen, både for mennesker, insekter, fugle, planter og svampe.